Góralka niskopienna z owocami i kremem

Góralka niskopienna z owocami i kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 g
  • woda

    375 ml
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • jaja

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło roślinne

    250 g
  • cukier puder

    1 niepełna szklanka
  • oranżadka musująca wiśniowa

    1 opak
  • mleko

    1,5 szkl
  • oraz sok z cytryny

    do smaku
  • wiśnie bez pestek

    15-20 dag
  • budyń śmietankowy

    1 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Wodę zagotować z tłuszczem,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszać w garnku, wystudzić!
Do zimnej masy dodawać, po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.
Najlepiej widełkami do piany.
Podzielić ciasto na 2 równe części. Wyłożyć blaszkę - a najlepiej dwie jednakowej wielkości - papierem do pieczenia.
Upiec dwa od razu - skróci to czas pieczenia o połowę.
Ale jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek to pieczemy placki każdy po 30 min w 180 stopniach.
Krem:
Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem.
Ugotować budyń w 1 szklance mleka po zestawieniu z ognia wmiksować do budyniu oranżadkę w proszku -wystudzić.
Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.
Przełożyć ciasto kremem, wiśnie rozłożyć na kremie, wcisnąć je i nakryć drugim upieczonym plackiem i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią.

Odmiana winno owocowa zwykłej karpatki. A w nazwie \"niskopienna\" ponieważ mieszkam w paśmie Gór Świętokrzyskich - w górach niskopiennych.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna146

18.07.2011 07:30
interesująca nazwa, interesujące ciasto

Krzysztof42

12.04.2011 15:36
lubię góralki a szczególnie niskopienne

SmacznaPyza

11.10.2010 13:26
nazwa bombowa!

buksiak12

22.08.2010 18:34
super przepis

Dorota71

22.08.2010 18:06
zapewne pychotka

Emilia22

22.08.2010 17:46
pewnie niebo w gębie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat