Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina po bałkańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wieprzowiny bez kości 50 dag
papryki 2
pomidory 4
papryczka chili 1
cebule 2
ząbek czosnku
koncentratu pomidorowego 2 łyżki
olej
sól
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
bulion warzywny 3 szklanki
ryż długoziarnisty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina po bałkańsku

Wieprzowinę umyć, osuszyć i pokroić na płatki lub kostkę, po czym usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, dodać je do mięsa i smażyć razem jeszcze ok. 5 minut. Następnie wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, posypać przyprawą do duszonego mięsa i dusić w ten sposób jakieś 40 minut. Papryki i sparzone, obrane ze skórki pomidory pokroić w grubą kostkę, a papryczkę chili w krążki. Do mięsa dodać tak pokrojone warzywa oraz ryż (wcześniej dokładnie przepłukany) i dusić razem ok. 35 minut, aż do momentu, gdy ryż będzie miękki dzięki wchłonięciu płynu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 07.02.2012 20:37
smaczny obiad
krzyniu1984 14.03.2011 00:43
smaczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak