Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Delikatny pasztet w cieście

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 35dag
masła 15dag
kwaśnej, gęstej śmietany 2łyżki
mięsa wieprzowego 1kg
słoniny 25dag
żółtek 5
Majeranek suszony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatny pasztet w cieście

Mięso i słoninę kroimy na małe kawałki, następnie należy zemleć. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do masy wrzucić posiekaną drobno cebulę, wbić 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Z mąki, 2 żółtek i masła, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na duży płat. Formę wyłożyć folią aluminiową. Spód i boki wyłożyć ciastem, wypełnić farszem, wyrównać. Farsz również przykryć warstwą ciasta. Pasztet posmarować mieszanka żółtka i śmietany. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15min w temp. 240stopni., przykrywamy folią. Zmniejszamy temp. do 200stopni. Pasztet pieczemy jeszcze 50min, wystudzamy i kroimy w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 07.11.2010 17:10
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak