Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowo-rumowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
cukier 1 kg
rum 1/2 szklanka
żel-fix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowo-rumowy

Truskawki oczyścić i dokładnie umyć. Przełożyć do większego garnka i (najlepiej) tłuczkiem do ziemniaków delikatnie zmiażdżyć. Dodać cukier, żel-fix i wstawić na niewielki palnik. Dusić ok. 15 min stale mieszając.
Po tym czasie wlewamy rum i mieszamy jeszcze ok. 5 min. Aż wszystkie składniki się połączą. Gorące przekładamy do słoików. Nie pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 07.11.2010 17:38
Ciekawa mieszanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak