Ajerówka nalewka

Ajerówka nalewka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skórka otarta z pomarańczy

    1 łyżka
  • kardamon

    kilka ziarenek
  • kora cynamonu

    1 kawałek
  • tatarak

    1 korzeń
  • wódka

    1 (45%)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W maju lub w pierwszych dniach czerwca wykopać korzeń tataraku, oskrobać go, umyć, osuszyć na ściereczce.
Do gąsiorka wrzucić kawałek świeżego (lub suszonego) korzenia tataraku, łyżkę skórki otartej z pomarańczy, kilka ziarenek kardamonu i kawałeczek pokruszonej kory cynamonu, zalać litrem 45-proc. wódki i zostawić w ciepłym miejscu na 8-10 dni, od czasu do czasu potrząsając gąsiorem.
Po 10 dniach wódkę zlać, przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować, zostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej 4-5 miesięcy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

28.08.2011 20:02
Domowe nalewki-jestem ich pasjonatką.Robię z czego się da.Ale takiej jeszcze nie robiłam.

Krzysztof42

11.04.2011 16:38
jestem pod wrażeniem

christopher1

16.09.2010 22:05
Polecam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat