Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wołowina w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1/2 kg
przecier pomidorowy 1 słoiczek
posiekana zielenina 1 łyżka
cebula biała 1 szt.
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
ogórek kiszony 2 szt.
tłuszcz do smażenia
bulion wołowy 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina w sosie pomidorowym

1.Wołowinę pokroić w cienkie paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok.10 cm.
2.Czosnek rozetrzeć i wymieszać z solą oraz pieprzem, po czym natrzeć mieszaniną mięso i odstawić na ok. 2-3 godz. do lodówki.
3.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, po czym dodać na patelnię mięso i mocno obsmażyć je ze wszystkich stron.
4.Zmiejszyć ogień i zalać mięso bulionem (może być z kostki). Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godz.
5. Gdy mięso będzie już miękkie dodać przecier pomidorowy oraz zieleninę i doprowadzić do zagotowania. Jeśli bulion zbytnio odparował, to można dodać trochę wody.
6.Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy przed podaniem.
7.Tak przygotowane mięso bardzo dobrze komponuje się z kaszą podawaną na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 12.11.2010 10:09
Pyszne, zrobię do kaszy gryczanej :)
Małgorzata113 07.11.2010 10:02
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak