Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chlebek owocowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszonych fig i śliwek 25 dag
daktyli 15 dag
rodzynek 12 dag
wódki owocowej 250 ml
mąki 50 dag
drożdży 6 dag
cukru 7 dag
mleko 120 ml
masła 15 dag
jajko 2
po szczypcie:
cynamonu, goźdźików,
gałki muszkatołowej
ziela angielskiego
skórka cytrynowa
żółtko jajek
migdałów 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: chlebek owocowy

Suszone owoce pokroić, dodać rodzynki, wlać alkohol i odstawić na noc. Mąkę wymieszać z drożdżami i łyżką cukru. Dodać podgrzane mleko, przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Dodać jajka, masło, resztę cukru, przyprawy i skórkę z cytryny. Zagnieść, przykryć i odstawić na godz. Z 1/3 ciasta uformować kulę. Pozostałe ciasto zagnieść z owocami i odstawić na 30 min. Kulę rozwałkować na kwadrat. Z ciasta z owocami uformować bochenek, owinąć rozwałkowanym ciastem, ułożyć na blasze i odstawić na ok 30 min. Bochenek posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i udekorować migdałami. Piec 60 min w temp. 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Boguśka1 07.11.2010 14:29
Fajny:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak