Sok pomidorowy wg starodawnego przepisu

Sok pomidorowy wg starodawnego przepisu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2-3 kg
  • sól

    5-10 g
  • cukier

    15-40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przerób pomidorów na soki jest taki sam jak na przeciery, czyli: umyte i opłukane owoce rozgniata się drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misce i niezwłocznie rozgotowuje we własnym soku (bez dodatku wody).
Gorącą masę przeciera się przez ręczną przecieraczkę, sito perlonowe lub cedzak aluminiowy.
Dokładniejsze rozdrobnienie uzyskuje się przepuszczając przecier powtórnie przez sito lub cedzak z drobnymi otworkami o średnicy nie większej niż 0, 6 mm.

Na sicie pozostają części włókniste i nasiona pomidorów, natomiast sok pomidorowy z niewielką ilością małych cząstek miąższu przechodzi przez sito.
Sok pomidorowy łatwo otrzymuje się z rozgotowanych pomidorów przepuszczając je przez wirówkę do soków - sokowirówkę. Do 1 litra soku dodajemy 5- 7 gram soli kuchennej oraz 10 - 30 gram cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

07.07.2012 20:12
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat