Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok pomidorowy wg starodawnego przepisu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 2-3 kg
sól 5-10 g
cukier 15-40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sok pomidorowy wg starodawnego przepisu

Przerób pomidorów na soki jest taki sam jak na przeciery, czyli: umyte i opłukane owoce rozgniata się drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misce i niezwłocznie rozgotowuje we własnym soku (bez dodatku wody).
Gorącą masę przeciera się przez ręczną przecieraczkę, sito perlonowe lub cedzak aluminiowy.
Dokładniejsze rozdrobnienie uzyskuje się przepuszczając przecier powtórnie przez sito lub cedzak z drobnymi otworkami o średnicy nie większej niż 0, 6 mm.

Na sicie pozostają części włókniste i nasiona pomidorów, natomiast sok pomidorowy z niewielką ilością małych cząstek miąższu przechodzi przez sito.
Sok pomidorowy łatwo otrzymuje się z rozgotowanych pomidorów przepuszczając je przez wirówkę do soków - sokowirówkę. Do 1 litra soku dodajemy 5- 7 gram soli kuchennej oraz 10 - 30 gram cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 07.07.2012 20:12
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak