Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka w piwie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki przednie 2
marchewki 2
pietruszki 2
selera 0,5
sredni por
jasnego piwa 0,5 litra
ząbki czosnku 4
majeranek
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
śmietany szklanka
mąki łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka w piwie

Golonki umyć i porządnie natrzeć wszystkimi przyprawami (majerankiem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem). W golonkach zrobić nożem nacięcia i włożyć w nie pokrojone ząbki czosnku. Zalać piwem i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie garnek, w którym stały golonki, wraz z całą zawartością kładziemy na gaz. Golonki powinny być całe zakryte płynem, jeśli nie są, należy dolać odpowiednią ilość wody i gotować przez kolejne 2 godziny. Na ok. 20 minut przed końcem gotowania do garnka włożyć pokrojone w słupki: marchewkę, pietruszkę, por i seler. Ugotowane golonki przełożyć do żaroodpornego naczynia, po czym posmarować oliwą lub olejem i włożyć na 15 minut (do zarumienienia) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Z kolei wywar z golonek gotować stale na dużym ogniu aż do odparowania i zgęstnienia. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu i przyprawić solą, pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać golonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 29.12.2011 01:50
ubostwiam
fictor123 29.12.2011 01:50
ubostwiam
fictor123 29.12.2011 01:50
ubostwiam
maciek7 11.09.2011 20:49
pycha
mirosława4 26.06.2011 17:36
smaczne goloneczki
Ewa111 21.06.2011 18:13
pyszne ,ale te kalorie
Ewa92 07.02.2011 11:37
aż ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak