Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w pomarańczach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcze 3 duże
cebula 1
sól
pieprz
płynnego miodu 2 łyżki
zielonego pieprzu marynowanego 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w pomarańczach

Kaczkę umytą nacieramy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy na pół, razem z sokiem z 1 pomarańczy umieszczamy we wnętrzu kaczki. Otwór spinamy drewnianymi szpileczkami. Tuszkę układamy w brytfance, podlewamy filiżanką gorącej wody. Wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec 1 i 3/4 godziny w temp. 175stopni. Pozostałe pomarańcze należy sparzyć, osuszyć, skórkę z jednego owoca pokroić w paseczki, miąższ w plasterki. Z ostatniej pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy z miodem i paseczkami skórki pomarańczowej. Po 45min pieczenia kaczkę należy odwrócić. W czasie pieczenia kilka razy posmarować miodową marynatą. Na 15min przed końcem pieczenia dodać plasterki pomarańczy i ziarenka pieprzu. Temp. zwiększyć do 225stopni, aby kaczka mogła się zrumienić. Wyjmujemy z piekarnika. Wywar przecedzamy, mieszamy z bulionem, gotujemy. Do sosu ponownie wkładamy plasterki pomarańczy, przyprawiamy do smaku. Podajemy z kaczką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 30.10.2011 14:44
moja ulubiona
magical66 23.12.2010 22:15
ciekawe
iwona332 29.11.2010 12:24
super
iza15 18.11.2010 22:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak