Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5-7 dag
  • mleko

    100 ml
  • mąka

    1/4 szklanki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • żólta

    3 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • skórka z cytryny starta

    1 łyżka
  • mąka

    3,5 szklanki
  • jagody

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozczyn wykonać mieszając ze sobą drożdże, mąkę pszenną(1/4 szklanki) i cukier(1/4 szklanki), wszystko razem należy rozpuścić w lekko ciepłym mleku(100 ml), a następnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. W misce ubić masło, następnie dodać do niego stopniowo cukier, a następnie rozczyn, miksować na najwyższych obrotach miksera, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po kolei żółtka jaj, letnie mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sól i mąkę pszenną. Z ciasta uformować kulę i pozostawić, żeby wyrosło na około godzinę. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na jagodzianki, z każdej z nich zrobić placuszek, po czym wypełnić go jagodami, które wcześniej zostały wymieszane z cukrem, uformować z ciasta bułeczkę, posmarować ją rozmąconym żółtkiem i posypać z wierzchu cukrem. Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 30- 45 minut lub do czasu zarumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

09.09.2013 22:20
lubię takie jagodzianki

IKrakowianka

26.05.2013 16:12
przepysznie wyglądają

Kopiko1983

08.06.2011 06:28
Pyszne!

Krzysztof42

09.04.2011 16:11
uwielbiam jagodzianki i jeszcze najlepiej samemu nazbierać jagód

Iwusia

04.12.2010 22:55
Piękne i jakie smaczne :)

christopher1

16.09.2010 22:04
Wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat