Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gyros zrobiony prze zemnie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
cebula 2 szt
papryka czerwona 1 szt
przyprawa
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gyros zrobiony prze zemnie

mięsko należy pokroić w centymetrowe plastry, a następnie plastry pokroić w paski. ja robię takie na 0,5 cm. trzeba mieć ostry nóż wtedy szybko pójdzie. następnie podsmażamy mięso na patelni z dodatkiem przyprawy do gorosu. najlepiej dodawać jej stoniowo do smaku. usmażone mięso wyłożyć do naczynia.następnie na patelnie wrzucamy papryke pokrojoną w cieńkie słupki. gdy jest miękka dodajemy ja do mięsa. na ta samą patelnie wrzucamy cebulkę podsypujemy dużą ilością słodkiej papryczki w proszku. cebulę należy podlac trzema łyzkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości. gdy cebulka jest miekka a woda odparuje dorzucamy do niej mięso, podgrzewamy i gotowe.
gyros można podawać z frytkami, ja najczęściej podaję go z ugotowanym na sypko ryżem - wtedy jest troszkę mniej kalorii. wszystko suto oblane sosem tzatziki
z podanych składników będą conajmniej cztery porcje w zależności od apetytu domowników.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak