Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cytrynowy z winogronami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 5 łyżek
sok z cytryny 2 szt
skórka starta z cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
śmietana kremówka 1/2 szkl
płatki migdałowe 1 łyżka
winogrona czerwone 150 g
winogrona białe 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cytrynowy z winogronami

Winogrona opłukac, osuszyc. Można poprzekrawac i wyjąc pestki. Kilka odłożyc do dekoracji. żelatynę namoczyc w soku z cytryny. Żelatynę rozpuścic podgrzewajac, przestudzic. Żółtka utrzec z cukrem i skórką startą z cytryny. Białka ubic na sztywną pianę. Żelatynę i pianę dodac do żółtek, delikatnie wymieszac. Pucharki w 1/4 napełnic kremem. Winogrona rozłożyc do pucharków, przykryc pozostałym kremem. Pucharki wstawic do lodówki na ok 3 godz. Śmientanę mocno ubic, płatki migdałowe uprażyc na patelni bez tłuszczu. Przed podaniem deser udekorowac bitą smietaną, winogronami i posypac płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak