Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzybroda Irusiowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 1 kg
kapusta kiszona 2 kg
ziemniaki 0,5 kg
podgardle wędzone 0,7 kg
cebula 4 sztuki
sól i pieprz do smaku
kminek 1,5 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4-6 ziarenek
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Parzybroda Irusiowa

Groch zalewamy wodą i zostawiamy na noc po czym wodę wylewamy i przepłukujemy groch na durszlaku ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z łyżka soli. Kapustę zalewamy wodą dodajemy kminek liść laurowy, ziele angielskie jałowiec i pieprz gotujemy godzinę(nie płukany). Ziemniaki obieramy i gotujemy. W międzyczasie kroimy podgardle w kostkę i przesmażamy z pokrojoną cebulka w piórka. doprawiamy pieprzem i odrobinka soli.
Kiedy wszystkie składniki są już miękkie to do jednego dużego gara wkładamy odcedzony groch i odcedzona kapustę oraz lekko ubite ziemniaki wszystko razem mieszamy dokładnie i dodajemy skwarki z cebulką doprawiamy pieprzem całość. Najlepiej smakuje odsmażane. Doskonale nadaje się również do zamrożenia i potem tylko wystarczy wyjąć rozmrozić i zasmażyć

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak