Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z boczku do chlebka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 4-6 ząbków
sól
nitka stylonowa
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3-4 sztuki
boczek 1-1.5 surowy
Ziele angielskie mielone Prymat 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku do chlebka

boczek myjemy i rozkładamy (najlepiej taki w miarę jednakowej grubości w kształcie kwadratu lub prostokąta. Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy wewnętrzną część boczku rozkładamy równomiernie jałowiec ziele angielskie i pieprz a liść laurowy drobno kruszymy i również posypujemy boczek. boczek zwijamy w rulon(ciasno) i obwiązujemy nitka stylonową. Do garnka z wodą i łyżka soli ewentualnie jeszcze liściem laurowym i szczyptą tymianku wkładamy tak przygotowany boczek i gotujemy do miękkości około 2-2,5 godziny, pilnując aby nie brakło wody.
Boczek wyjmujemy po ugotowaniu zdejmujemy nitkę i obtaczamy lub obsypujemy w papryce słodkiej pozostawiamy do ostygnięcia (choć na ciepło tez jest pyszny. i Wędlinka pyszna i gotowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 23.02.2011 10:24
Pyszny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak