Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone naleśniki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak mrożony 1op.
mąka 1szklanka
mleko 1szklanka
jaja 3
masło sklarowane 2łyżki
woda gazowana kilka łyżek
olej do smażenia
gałka muszkatołowa starta
ząbki czosnku 2

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone naleśniki

Mąkę przesiać do niedużego wysokiego naczynia,dodać mleko,sól,startą gałkę,stopione i przestudzone masło,po czym ubić lub zmiksować wszystko na jednolitą masę,przykryć i odstawić na 30min.Szpinak przelać wrzącą wodą,dokładnie odsączyć i odcisnąć.Dodać posiekany czosnek utarty z solą,jaja i razem zmiksować.Następnie przełożyć tę masę do naczynia z ciastem i starannie wymieszać.Na wysmarowanej olejem rozgrzanej patelni smażyć kształtne naleśniki.Gorące starannie złożyć jak chusteczki,po czym ładnie ułożyć na nagrzanym półmisku.Następnie polać śmietaną lub masłem i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 12.01.2011 11:39
http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48637,6420499,Szpinak_da_sie_lubic.html

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak