Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokieciki szpinakowo-ziemniaczane z parówkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak 50dag
ziemniaki 35dag
parówki 3
jajko 3
mąka 3łyżki
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
olej
sezam 3łyżki
tymianek 1/2łyżeczki (otarty)
ser żółty 3łyżki (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Krokieciki szpinakowo-ziemniaczane z parówkami

Ziemniaki wyszorować,ugotować w mundurkach.Szpinak włożyć do garnka,podlać kilkoma łyżkami wody,posolić i dusić 5min na małym ogniu.Potem starannie osączyć go,wystudzić,odcisnąć,przetrzeć przez sitko.Ziemniaki obrać,przecisnąć przez praskę,ostudzić i wymieszać,a potem zagnieść ze szpinakiem,mąką,jajkami,serem i przyprawami.Uformować z ciasta podłużne krokieciki.W środek każdego wcisnąć obraną z osłonki parówkę,przyciąć wystający koniec kiełbaski.Obtoczyć krokieciki w roztrzepanym jaju,a potem w wymieszanej z sezamem tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.Podawać z keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 06.11.2011 07:39
bardzo fajny pomysł i tak sobie myślę, że można go wykorzystać z różnymi rodzajami farszu - wypróbuję go z pewnością !!!
Ewelina47 19.01.2011 08:35
ja robię tylko tradycyjnie z pieczarkami ale te też mogą być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak