Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka czekoladowo-orzechowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser mielony tłusty 1kg
czekolada gorzka 15dag
orzechy włoskie 5dag
rodzynki 5dag
brandy kieliszek
masło 1,5kostki
cukier puder 2,5szkl.
kakao 3łyżki
skórka pomarańczy kandyzowana
jajko ugotowane na twardo 8żółtek

Przepis i sposób przygotowania na: babka czekoladowo-orzechowa

Czekoladę zetrzeć na tarce.Orzechy posiekać.Rodzynki namoczyć w brandy.Ser i żółtka zemleć.Kostkę miękkiego masła utrzeć z dwiema szklankami cukru pudru.Dodawać po łyżce sera z żółtkami,cały czas ucierając.Dwie łyżki masy serowej odłożyć,a do pozostałej masy wsypać czekoladę,orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachować do polewy).Masę serową nałożyć do wyścielonej gazą wysokiej formy z dziurką.Przykryć talerzykiem,obciążyć słoikiem z wodą.Wstawić do lodówki na 12godzin.Pozostałe masło rozpuścić.Wymieszać z odłożoną masą serową,resztą cukru pudru i kakao.Wystudzić,wymieszać z brandy.Babkę wyjąć na talerz,ozdobić polewą i skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak