Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kotlety nadziewane wątróbką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety cielęce z kostką 4
masło sklarowane 10dag
mąka
sól
pieprz
wątróbka cielęca 15dag
mleko 1/4szkl
natka piertuszki posiekana 1łyżka
jajko 2
masło 5dag
śmietana 1łyżka
gałka muszkatołowa

Przepis i sposób przygotowania na: kotlety nadziewane wątróbką

W każdym kotlecie zrobić ostrym nożem nacięcie aż do kości.Natrzeć powstałe kieszonki i zewnętrzne strony kotletów solą i pieprzem.Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć i zemleć razem z wątróbką.Następnie dodać do utartych z masłem żółtek,wymieszać z natką pietruszki i śmietaną,doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę i delikatnie,ale dokładnie wmieszać ją w masę watróbkową.Powstałym farszem napełnić kieszenie kotletów,spiąć wykałaczkami.Obtoczyć każdy kotlet w mące,delikatnie zrumienić z obu stron na sklarowanym maśle,po czym przełożyć do natłuszczonego masłem żaroodpornego naczynia i zapiekać 20min w gorącym(180stopniC) piekarniku.Podawać z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 21.08.2011 21:23
Super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak