bitki wołowe z warzywami

bitki wołowe z warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości

    1/2 kg
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • zielony groszek

    3 łyżki
  • por

    1/2 szt.
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • tłuszcz do smażenia

  • pieczarki

    10 szi.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po wyjęciu z zamrażalnika kroić je, gdy jest jeszcze twarde. Dzięki temo można ukroić naprawdę cienkie plasterki.
2.Następnie pokrojone mięso rozbić tłuczkiem, a każdą bitkę posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na min. 2-3 godziny do lodówki.
2.Wszytkie warzywa pokroić: cebulę w drobną kosteczkę; paprykę w piórka ,pieczarki w plasterki a pora w półtalarki.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim bitki.
4.Na dnie brytfanki ułożyć cebulę, paprykę, seler, groszek a na nich warstwami układać bitki, każdą warstwę przekładając pieczarkami i porem.
5.Całość zalać bulionem warzywnym. Przykryć i dusić na małym ogniu około 2 godzin. W czasie duszenia dolewać bulionu w razie potrzeby.
6. Gdy bitki juz będą miękkie, należy je wyjąć a ze składników, które były na dnie brytfanki przygotować sos, blendując je dokładnie i dodając śmietany a następnie zagotowując.Ewentualnie doprawić

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

06.04.2011 20:58
pycha

hastalavista

25.11.2010 07:07
ciekawy przepis

krzyniu1984

06.11.2010 09:02
super! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat