Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KONFITURA WIŚNIOWA

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 2 kg
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: KONFITURA WIŚNIOWA

Z 1,5 szklanki wody i 2 kg cukru ugotuj syrop. Podgrzewaj powoli aż cukier się rozpuści. Do syropu dorzuć wiśnie wraz z sokiem który puściły zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez 30 min. Nie mieszaj!!! powstającą na wierzchu pianę zbieraj i wyrzucaj. Odstaw w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia ponownie przesmaż na małym ogniu odstaw w chłodne miejsce i tę czynność powtórz także trzeciego dnia. Gdy owoce są szkliste a sos gęsty konfitura jest gotowa. Gorącą konfiturę przełóż do słoików i obróć dnem do góry. Jeśli w garnku zostanie syrop można podawać go do herbaty zamiast cukru lub miodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak