Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik pomarańczowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 21 dag
cukier 21 dag
cukier puder 20 dag
mąka 13 dag
mąka ziemniaczana 13 dag
jajko 4
pomarańcze 2
kakao 2 płaskie łyżeczki
cynamon 1 płska łyżeczka
kardamon szczypta
gałka muszkatołowa szczypta
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
orzechy laskowe 15 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik pomarańczowy

Rozetrzeć cukier z 20 dag masła(po1 łyżeczce cukru i masła zostawić), dodać jajka.Połączyć mąki z proszkiem do pieczenia.Dodać do tłuszczu.Wsypać kakao , przyprawy i mielone orzechy.Wymieszać.Wylać do keksówki i piec 1 godzinę i 15 minut w temp 175 stopni.Po 15 minutach pieczenia ciasto naciąć wzdłuż i dalej piec.
Pomarańcze sparzyć zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Upieczone ciasto ponakłuwać patyczkiem, nasączyć sokiem pomarańczowym.Pozostawić w formie 10 min.
Resztę tłuszczu rozgrzać w garnku, roztopić w nim cukier i wsypać skórke z pomarańczy.Ciągle mieszając chwile podgotować.Wyjąć i ostudzić.Cukier puder rozetrzeć z 3 łyżkami gorącej wody.Lukrem posmarować ciasto i posypać skórką z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak