Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1,5 kg
seler 1 sztuka
por 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło roślinne 2 dag
smalec 2 dag
mąka 2 dag
kości wołowe 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe

Kości umyć, podzielić na części, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować aż do uzyskania bulionu. Flaki dokładnie oczyścić, w miarę potrzeby obgotować 2- 3 razy, zalać zimną wodą, dodać bulion z kości i gotować do miękkości. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać i pokroić w paseczki lub kostkę, wrzucić do rondelka, zalać wodą i dusić na małym ogniu. Flaki po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobne kawałki- paseczki. Z mąki i tłuszczu przygotować zasmażkę, przestudzić i dodać do flaków. Do tego dodać uduszone warzywa, wymieszać, doprawić i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.10.2013 20:12
super smak
pioge7 18.03.2011 16:34
doskonałe
linka1312 18.09.2010 19:38
pyszne
Iwusia 24.06.2010 10:58
Pychotka - lubię flaczki :)
IlonaAlbertos 16.06.2010 22:55
Ja robiąc flaki dodaję raczej mięso drobiowe, wtedy mają delikatniejszy smak.
nero 20.05.2010 07:05
Mam trochę szynki wieprzowej - jak myślisz nada się do flaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak