Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek orzechowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 45 dag
jajko 6 szt
cukier puder 30 dag
margaryna 20 dag
orzechy włoskie 20 dag
powidła śliwkowe 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek orzechowy

Z maki, margaryny, żołtek, 15 dag cukru pudru, proszku do pieczenia zrobić ciasto, podzielić na trzy części. Dwie części włożyć do lodówki. Jedną cześć rozwałkować na brytwannę posmarować powidłami, pokropić sokiem z cytryny. Białka z jajek ubić z drugą połową cukru pudru na sztywna pianę, dodać posiekane orzechy i zetrzeć na grubej tarce drugą cześć ciasta. Utarte ciasto wymieszać z białkami i wylać na powidła. trzecią cześć ciasta zetrzeć na wierzch. Piec w temp.170 stopni około 25 minut. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 16.02.2013 22:12
uwielbiam takie ciasta
Natalia/tubisiek 03.05.2012 19:12
przepyszny! :)
Karolcia12 04.08.2011 14:29
świetny ten placek
aisoglam 17.12.2010 22:52
Pychotka :)
Monika193
Monika193 07.11.2010 09:05
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak