ZEBRA

ZEBRA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    375 g
  • cukru

    250 g
  • jaj

    5 szt
  • łyżki dobrego ciemnego kakao

    2
  • cukru pudru

    150 g
  • olej

    1/4 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Dno tortownicy natłuścić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, jaja, 1/8 l letniej wody i olej. Wszystkie składniki miksować krótko na najniższych obrotach, następnie dwie minuty na najwyższych, aby uzyskać gładka masę. Całość ciasta podzielić na dwie równe części. Jedną z nich połączyć z kakao
1-2 łyżki jasnego ciasta umieścić pośrodku tortownicy, nakryć 1-2 łyżkami ciemnego ciasta. W ten sposób napełniać tortownicę na przemian jasnym i ciemnym ciastem, po czym natychmiast wstawić do piekarnika.
Piec 50 minut na złocisty kolor. Wyjąć z piekarnika, ciasto wyłożyć z formy na pergamin. Ostudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesiać i ucierać z rumem(innym alkoholem) do uzyskania rzadkiej konsystencji. Rozprowadzić na powierzchni ostudzonego ciasta.
Czas przygotowania 25 minut, pieczenie 50 minut

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iknkirke

30.04.2012 10:08
super

anja3107

21.10.2011 13:09
wygląda ekstra

agata1722

17.07.2011 20:53
w dzieciństwie bardzo lubiłam

Krzysztof42

06.04.2011 15:34
lubię zebry

Allice

22.09.2010 17:20
zawsze chciałam upiec to ciasto :)

christopher1

16.09.2010 21:58
Fantastyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat