Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Późnojesienne kwiaty na przekąskę

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

op. ciasta francuskiego 1/2
szkl wodnichy późnojesiennej ok.2
szkl miąższu dyni - kostka ok.1
pora kawałek
mała cebulka 1
kulka mozarelli z zalewy 1
łyżki sosu sojowego 2
łyzeczka sosu chili 1
łyżeczka listków tymianku św. 1
żółtko+łyżeczka mleka 1
łyżka masła 1

Przepis i sposób przygotowania na: Późnojesienne kwiaty na przekąskę

Ciasto francuskie kupiłam gotowe, mrożone.

Farsz: grzyby oczyściłam i opłukałam, osączyłam dokładnie - mniejsze zostawiłam w całości a większe pokroiłam na połówki i ćwiartki. Miąższ dyni, bez skórki, pokroiłam w niedużą kostkę. Pora, ok.10 cm, posiekałam, cebulkę też. Mozzarellę posiekałam drobno. Na patelni rozpuściłam masło, dodałam grzyby oraz sos sojowy i sos chili, i na dość silnym ogniu smażyłam aż odparował nadmiar płynu. Dodałam pora i dynię, smażyłam jeszcze razem może z minutkę - farsz będzie się przecież zapiekał. Odstawiłam do przestudzenia a po ok. 15 min. doprawiłam papryką i świeżym tymiankiem, dołożyłam ser i wymieszałam.
Ciasto rozmroziłam i posypując blat cienko mąką rozwałkowałam mniej więcej do połowy pierwotnej grubości. Radełkiem wycięłam duże \" kwadraty\" w lekko wklęsłych bokach - na jeden kwiat potrzebujemy dwa takie. Naszykowałam formę do muffinek i w co drugą nałożyłam po dwa kawałki ciasta tak jakby na krzyż żeby rogi wystawały dookoła. W środek nałożyłam farsz a wystające \"płatki\" posmarowałam roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Zapiekałam na najniższym poziomie piekarnika - spód musi się dobrze upiec - w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15-20 min.. Miałam wrażenie, że \"płatki\" zbyt szybko się rumienią więc w połowie pieczenia na wierzchu położyłam luźno arkusz folii aluminiowej i dopiekłam.
Podałam gorące, posypane listkami tymianku jako ciepłą przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 29.09.2011 15:41
ekstra
Marysia 29.09.2011 15:37
super
Karolina69 29.09.2011 09:21
fajne
gosia561 02.09.2011 19:22
bardzo smaczne
Goya 10.03.2011 23:01
super
Henryka2 30.12.2010 21:17
Ale pięknie wygąda!
Ewa104 10.11.2010 22:21
Nie znam tej wodnichy ale bardzo mi się podoba.
iwa643 05.11.2010 07:10
bardzo ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak