Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kukurydziane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 250 gr
cukier brązowy 75 gr
jajko 2 szt
mleko ciepłe 300 ml
drożdże 35 gr
rodzynki 30 gr
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku
rum 2 łyżki
gorzka czekolad 1 tabliczka
masło 3 łyżki
herbata czarna 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kukurydziane

Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i paroma łyżkami ciepłego mleko i zostawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować i sparzyć mąkę. Poczekać aż mąka ostygnie i dodać do zaczynu z drożdży. Jajka ubić mikserem z resztą cukru. Połączyć z mąką- wyrobić dobrze ciasto i dodać bakalie. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok 45 minut w temperaturze 180/190 stopni.(Jest to ilość ciasta na mała blachę). Mąka kukurydziana jest bardzo zdrowa ale niestety miewa gorzkawy posmak...dlatego ciasto najlepiej napączować herbatą z rumem i polewać gorzką czekoladą( czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach masła i 3 łyżkach wody).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 18.08.2012 21:53
takiego jeszcze nie jadłam ale pysznie wygląda
ilka_86 26.01.2012 16:25
nie robi?am jeszcze takiego
ZEWA 02.10.2011 15:12
na pewno smaczne
novita23 05.08.2011 11:52
smaczne
Mariusz10 18.07.2011 23:27
smaczne ciasto
SmacznaPyza 03.02.2011 14:47
do wypróbowania bo zapowiada się niezwykle ciekawie
aranka 27.01.2011 09:39
nigdy takiego ciasta nie próbowałam, musze koniecznie to zmienic!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak