Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowy kotlet mielony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dkg
jajko 2 szt
burak ćwikłowy 1 szt
chrzan ze słoika 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
olej do smażenia 50 ml
bułka 1 namoczona w wodzie

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowy kotlet mielony

Z serii \" tysiąc sposobów na kotlet mielony\" polecam- sznycelek z buraczkami. Mięso mielone( najlepiej wieprzowe) wymieszać z gotowanym buraczkiem- startym na drobnych oczkach jak na ćwikłę. Jeśli burak jest duży to wystarczy 1 sztuka jak mniejszy to 2 sztuki. Do mięsa wbijamy dwa jajka i dokładamy dużą bułkę ( wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą). Doprawiamy łyżką chrzanu, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dobrze wyrabiamy, aby składniki się połączyły i odstawiamy na 20 minut. Formujemy kotleciki mielone wielkości małej dłoni. Jeśli ktoś lubi można panierować w jajku i w bułce. Smażyć tak jak zwykłe mielone- podawać z ziemniaczkami albo ryżem. Naprawdę smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 12.06.2012 22:44
fajne składniki z burakiem
Goya 27.07.2011 08:20
oooooo fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak