Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka po litewsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
majeranek 1/2 paczki
Kminek mielony Prymat 1/2 paczki
antonówki 2 szt
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka po litewsku

Dużą młodą kaczkę myjemy i nacieramy majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem. Zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie napychamy wnętrze ćwiartkami obranych kwaśnych antonówek i wstawiamy do pieczenia, najlepiej w dobrze nagrzanym piecu chlebowym jeśli taki posiadacie. jedzenie z takiego pieca ma stanowczo inny, lepszy smak. Ja w piecu chlebowym taką kaczuchę piekę około trzech godzin. Jest pięknie złocista i soczysta. Podaję z marynowanymi rydzami, duszonymi buraczkami i pieczonymi jabłkami. Pycha!! Robiłam we wtorek:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak