Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowa zupa dyniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 250 ml
mleko 500 ml
pęczek natki do smaku
ser żółty 25 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 1
imbir do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowa zupa dyniowa

Z wnętrza dyni wybrać starannie włókna i pestki, a następnie ostrą łyżką zeskrobać miąższ. Pozostawić go w środku, pestki opukać i wysuszyć w piekarniku. Miąższ dyni zmiksować ze śmietaną i mlekiem. Zmiksowaną dynię wlać do środka dyni. Doprawić solą i pierzem, koncentratem, łagodną mieloną papryką i imbirem, ewentualnie dodać do smaku szczyptę cukru. Dynię wstawić na 1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 150 st C. dynię wyjąć z piekarnika. Ser żółty utrzeć, posypać nim zupę. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 30 minut. Zupę podawać w talerzach, ewentualnie w skorupie z dyni, przyprawione natką pietruszki i uprażonymi w piekarniku pestkami z dyni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 02.01.2016 22:30
Nigdy nie próbowałam wersji z mlekiem. Ciekawa jestem jak smakuje?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak