Gołąbki z wołowiną i kiełbasa wiejską

Gołąbki z wołowiną i kiełbasa wiejską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe mielone

    2 kg
  • kiełbasa wieprzowa wiejska

    1/2 kg
  • sól czosnkowa

    1 i 1/2 łyzki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
  • pieprz czamy mielony Prymat

    1 łyżka
  • ryż biały

    2 szklanki
  • pomidory z puszki

    800 gram
  • sól i pieprz

    1 szczypta
  • kapusta biała

    1 główka
  • bulion drobiowy

    1 l
  • oliwa z oliwek

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy kapustę, aż zaczną odchodzić same liście. Kapusta misi być duża, jakieś 3 kg. Około 5 minut od zagotowania się w całości zanurzyć.

Wyjąć, usunąć głąb ze środka i obrać liście.

Ugotować mięso mielone. Następnie w dużym garnku wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem, posiekaną kiełbasą, solą, pieprzem, solą czosnkową i papryką.

Ułożyć farsz na liściach i zrobić z nich gołąbki.

Całość wstawić do brytfanki, z wcześniej wlaną na dno oliwą.

Całość zalać posiekanymi pomidorami i bulionem i wstawić do piekarnika przykryte na 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Gotowe.

Porcja na jakieś 20 osób ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Marta98

27.11.2010 11:11
zjadłabym na obiadek

Ela20

02.10.2010 07:40
Gołąbki są pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat