Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka śląska

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 20 dkg
mleko 3 szklanki
cukier 5 dkg
śliwki 15 dkg
masło w/g uznania
bułka tarta pikantna w/g uznania
żółtko jajek 2 szt
laska wanilii

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka śląska

Kaszę jaglaną wrzucić na wrzące mleko z dodatkiem wanilii,z cukrem i gotować tak długo, aż mleko wsiąknie w kaszę. Śliwki opłukać i usunąć z nich pestki, natomiast żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z kaszą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać tartą bułką i ułożyć warstwami kaszę i śliwki.Na wierzchu powinna znajdować się kasza, piec około 25 minut.
Na koniec można polać bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna24 12.10.2011 15:20
mniam
Magdalena80 10.12.2010 20:34
regionalny smakołyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak