Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedronka II

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 10 dag
żółtka gotowane 4 szt
żółtka surowe 2 szt
cukier puder 5 dag
mąka 20 dag
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biedronka II

Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto kruche . Schłodzić.

Ciasto ciemne :

9jaj
1,5 szkl mąki pszennej
3-4 łyżeczki kakao
1 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i pozostałe składniki.
Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wmieszać do ciasta ciemnego. Upiec 2 placki.

Ciasto jasne:
Upiec jasny biszkopt z 4 jaj.

Krem 1:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl cukru
25 dag margaryny. Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodać przestudzony budyń, sok z cytryny, dowolny aromat.

Krem 2:
1.2 l śmietany 30%
1 galaretka czerwona
1 płaska łyżeczka żelatyny
cukier puder do smaku
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę.

Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne-krem 1-starkowana na tarce o grubych oczkach cała tabliczka czekolady-krem 1-ciasto ciemne- krem 2 -biszkopt jasny- polewa ( ja kupuję gotową rozpuszczam na parze i dodaję 1-2 łyżki śmietany - wtedy po zastudzeniu się nie łamie)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak