Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka na miękko

4.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jajka na miękko na śniadanie to pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Ile należy gotować jajka by smakowały najlepiej? Dowiesz się z tego przepisu!

Składniki:

jajko 2 sztuki
woda by przykryła jajka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka na miękko

Jajka na miękko to pyszny przepis na śniadanie. Uwielbiamy je za delikatnie rozpływające się żółtko oraz nieco twardsze białko. 

Z tego przepisu na jajka na miękko dowiesz się:

  • jak zrobić jajka na miękko?
  • ile należy gotować jajka na miękko?
  • co zrobić by jajka nie popękały w trakcie gotowania?
  • jak studzić jajka na miękko? 

1. Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wkładamy ostrożnie jajka i gotujemy 5 minut.

2. Do wody dodajemy odrobione soli aby jajka nie popękały

3. Po ugotowaniu wkładamy jajka do zimnej wody.

Czas gotowania jajek na miękko może się nieco różnić w zależności od tego jak duże są jajka, temperatura wody oraz czy gotowanie odbywa się na palniku gazowym czy na płycie indukcyjnej. Zwykle czas gotowania jajek na miękko na gazie jest nieco krótszy. Około 4-5 minut powinno być optymalnie.

Wystarczy parę prób i już wyczujesz ile gotować jajka na miękko w Twojej kuchni.

  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 05.08.2011 10:56
dobre
Margo1 31.05.2011 22:20
lubię
Margo1 31.05.2011 22:20
lubię
Katarzyna/kate1980 26.12.2010 13:57
super
marzencia2007 14.11.2010 13:58
hm... :| nie dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak