Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brukselą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20dag
masło 15dag
sól
Gałka muszkatołowa cała Prymat
ząbki czosnku 2
olej 2łyżki
szynka 5plasterków
śmietana 0,5szkl.
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brukselą

Mąkę posiekaj z zimnym masłem.Wlej 2łyżki lodowato zimnej wody,wsyp po szczypcie soli i gałki.Szybko zagnieć ciasto,uformuj je w kulę,wstaw do lodówki.Brukselkę oczyść,umyj,zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj na półmiękko.Odcedź.1/3ciasta odłóż,resztą wylep formę do tart,ponakłuwaj widelcem.Na ciasto wyłóż brukselkę,posyp pokrojoną w paseczki szynką i posiekanym czosnkiem,skrop olejem.Z reszty ciasta wykrój paseczki,ułóż z nich kratkę i wstaw tartę do gorącego (200stopnC)piekarnika.Po 20min zalej ją śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem.Piecz na rumiano,podawaj z keczupem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 14.06.2012 21:18
Ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak