Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolska rolada

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 płat
jajko 3 szt
kasza jęczmienna 1/2 szklanki
sól do smaku
borowiki 15 dkg
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolska rolada

Z żeberek wyjąć kości , natrzeć czosnkiem , jałowcem i posolić, posypać pieprzem i odstawić na 1,5godziny. Grzyby ugotować i zmielić w maszynce, połączyć z ugotowaną kaszą, dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Na rozłożony płat żeberek położyć farsz i zawinąć ,zasznurować sznurkiem jak baleron i gotować około 2,5 godz, potem położyć na równej powierzchni przycisnać deską od krojenia i ciężarkiem. Gdy ostygnie zdjąć sznurek i kroić w plastry.
Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eklerek 04.11.2010 18:06
muszę wypróbować
sara3 04.11.2010 17:27
robię nieraz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak