Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z kapusty i ziemniaków

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 50dag
ziemniaki 45dag
mąka 15dag
jajko
masło 1/4kostki
grzyby suszone 6
cebula 2
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z kapusty i ziemniaków

Ziemniaki wyszoruj,ugotuj w łupinkach.Gdy wystygną,obierz i zemlej albo przeciśnij przez praskę.Następnie dodaj mąkę,jajko i wyrób gładkie ciasto.Grzyby ugotuj w niewielkiej ilości wody,odcedź i posiekaj (wywaru nie wylewaj).Kapustę drobno posiekaj,zalej wywarem z grzybów i kilkoma łyżkami wody,duś,aż będzie miękka,a płyn odparuje.Potem dodaj posiekane grzyby,przysmażoną na oleju cebulę,wymieszaj wszystko,przypraw do smaku solą i pieprzem.Z ciasta uformuj w dłoni nieduże placuszki,nakładaj na nie po łyżeczce farszu i zlepiaj,formując kuliste knedle.Wrzucaj je do posolonego wrzątku i podgrzewaj,nie dopuszczając do wrzenia,około 15min,po czym odcedź.podawaj gorące polane stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 31.10.2012 06:50
mm knedle, pycha;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak