Przepis i sposób przygotowania na: Potrójnie czekoladowy z nutą pomarańczy, tort urodzinowy (biszkop, masa, polewa-choco)
Robimy biszkopt: 6 zółtek i 2 białka ubiajmy z ukrem, dodać mąki, proszek, ocet, zmiksować i połączyć z pianą. Piec w 180 stopniach, okolo 35 minut, ale naprawde wszystko zalezy od wygladu biszkoptu i piekarnika.
Biszkopt kroimy na 3 spody, najlepiej nitką i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie rozpuszczamy czekolade 2 op w kapieli wodnej z dodatkiem kawaleczka masla. Nastepnie mieszamy z mascarpone (po ostudzeniu) i dodajemy likieru, wedle uznania, ja dalam duzo bo moja rodzina lubi pijane ciasta :). Smarujemy biszkopty, na koniec rozpuszczamy 2 kolejne tabliczki czekolady do oblania całego tortu - polecam fantastyczny efekt, bo stygnie w lodówce i robi się czekoladowa \"barierka\". Dekorujemy pomaranczami wedle uznania i zabieramy sie do jedzenia po 4 h poczekowki w lodowce :)