Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka cytrynowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła 15 dkg
cukru 1/2 szkl
żółtko jajek 2
mąki pszennej 25 dkg
proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka cytrynowe

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Do masła z cukrem dodajemy startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Ciągle ucierając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Wykrawamy dowolne kształty. Blachę wykładamy papierem i układamy na nim ciastka. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 10 minut. Po wystygnięciu możemy je polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 01.04.2011 16:30
fajne ciasteczka
christopher1 16.09.2010 21:53
Polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak