Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebularze

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżych drożdży 50 g
cukru 1 łyżka
mąki 500 g
mleko ciepłe 1 szklanka
masła 60 g
soli 2 łyżeczki
jajko 1
cebule 2 duże
maku 3 łyżki
soli ok.1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cebularze

FARSZ CEBULOWY
Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i wrzucamy we wrzątek na ok.3 minuty; odcedzamy. Przekładamy do słoika, dodajemy mak, olej i ok 1/2 łyżeczki soli. Mieszamy i zamykamy szczelnie. Jak farsz przestygnie, wkładamy słoik do lodówki na 2 dni. ... ew farsz cebulowy możemy przygotować w trakcie wyrastania ciasta. Czyli kroimy cebulkę i smażymy ją na oleju, dodajemy mak i doprawiamy.
CIASTO
Drożdze mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki oraz 1/2 szklanką ciepłego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia.
W pozostałym mleku rozpuszczamy masło.
Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem z masłem, dodajemy do mąki z solą. Jajko roztrzepujemy widelcem, odkładamy ok 2 łyżek (do smarowania cebularzy), pozostałę dodajemy do mąki. Wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 15 minut). Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut (z reguły wystarcza godzinka:)
Ciasto rwiemy na kawałki, formujemy w ręku kulkę i rozgniatamy w dłoni na placki. Wykładamy na podkład silikonowy albo blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W srodku każdego placka robimy lekkie zagłębienie i kładziemy farsz cebulowy. Brzegi cebularza smarujemy rozmąconym jajkiem. Odstawiamy na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia (z reguły wystarcza 30 minut :)
Pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku, 180-200 stopni, przez 20-25 minut. Musza być miękkie i złote, a nie spieczone sucharki :) zatem pilnujemy wypieku!
Podajemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aida 14.04.2011 14:25
te są dietetyczne ;)
kochanyptysiu 14.04.2011 10:53
jak tylko skoncze diete,probuje kiedys jako dziecko mama mi takie kupowala,ehhhhhhhhh
Magdalena1110 05.03.2011 13:53
uwielbiam
Mati13 12.02.2011 10:50
pycha:)
agnieszka189 09.02.2011 12:54
ale bym zjadła takiego pysznego cebularza prosto z pieca, nie wiem czy byłabym w stanie poczekać aż przestygnie
Aida 30.11.2010 11:56
i do zupki i bez zupki... jak kto lubi i chce :)
eduszo
eduszo 30.11.2010 11:01
Fajne do zupki takie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak