Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
jaja 1 szt
sól 1 łyżeczka
woda ok 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

Nadzienie: 3 duże ziemniaki (ugotowane i rozgniecione), 1 szklanka twarożku, 1 cebula (posiekana i zeszklona na patelni), sól i pieprz

Przepis: Robimy ciasto. Na stolnicę wysypujemy 2 szklanki mąki, wbijamy na środek jajko, dodajemy sól i wodę. Mieszamy i zagniatamy, dodając wody lub mąki, jeśli zajdzie taka potrzeba. Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Robimy nadzienie, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy z niego kręgi o średnicy 5 cm. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy brzegi. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy pierogi 5-6 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 10.02.2011 15:52
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak