Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mandarynkowy kopczyk

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna i ziemniaczana po 1\\2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mandarynkowy kopczyk

KREM:
40 da. kremówki
3/4szkl. cukru pudru
4 łyzeczki żelatyny
1 puszka mandarynek

Białka ubić na sztywno,dodać cukier ,wciąż ubijając dodawać po 1 żółtku
osobno wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i po łyżce łączyć z masą jajeczną
ciasto biszkoptowe podzielić na pół
jedną część wymieszać z kakao
piec oddzielnie dwa biszkoptowe krążki każdy w temperaturze 180 stopni po 15 minut
ciepły ciemny krążek pokruszyć jasny odłożyć do wystudzenia
schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce cukier puder
rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody
wymieszać z ubitą kremówką
mandarynki odcedzić wymieszać ze śmietanowym kremem
kilka cząsteczek odłożyć do dekoracji
tężącą masę śmietanową wyłożyć na jasny biszkopt formując z niej kopiec
obsypać go pokruszonym ciemnym biszkoptem,udekorować cząstkami mandarynek..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak