Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
cukier 1 szkl
mąka 1 szkl
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 1/2 litra
cukier 1/2 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
galaretka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec

Ubić pianę z białek, dodać roztrzepane żółtka, 1 szkl cukru, wlać olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.Wymieszać i piec ok 45 min w temp 180 stopni.Po upieczeniu i ostudzeniu wyciąć środek zostawiając 1,5 cm brzegi.Ciasto ze środka pokroić w kostkę.Boki ciasta ułożyć na tacy.Ubić śmietanę z cukrem dodając pod koniec ubijania rozpuszczona żelatyne.Wrzucić do śmietany pokrojone ciasto i lekko wymieszać.Wszystko wylać w środek ciasta.Udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 31.01.2012 14:00
no niestety zdj?cie inne ale przepis na ciasto super
katarzyna124 14.10.2011 09:30
zdjęcie oczywiście nie moje i nie mojego ciasta:) być może ciasto ze zdjęcia nazywa tak samo ale nie jest to to ciasto:)
ben-ka 13.10.2011 17:02
No Misiu,trzeba mieć tą smykałkę:)
misia53 13.10.2011 13:43
Ciasto smacznie brzmi ale przyglądałam się na zdjęcie ......no i doszlam.....
misia53 13.10.2011 13:43
Ciasto smacznie brzmi ale przyglądałam się na zdjęcie ......no i doszlam.....
Krystyna32 13.04.2011 02:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak