Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny z łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
mąka gryczana 150 gram
sól 1/2 łyżeczki
cukier kryształ 1/2 łyżeczki
mleko ciepłe 150 ml
drożdże 25 gram
jajko 2
stopione masło 2 łyżki
olej 4 łyżki
wędzony łosoś 200 gram
ogórki kwaszone 2
kwaśna śmietana 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bliny z łososiem

Zmieszaj oba rodzaje mąki, dodaj sól. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i mlekiem, wlej do mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw na godzinę. Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj ze stopionym wystudzonym masłem, dodaj do ciasta.
Ubij pianę z białek, połącz delikatnie z ciastem, odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej, wyłóż małe porcje ciasta, smaż na złoty kolor. Łososia potnij na kawałki, ogórki pokrój w kostkę. Na bliny wyłóż łyżeczkę śmietany, kilka kawałków ogórka i plasterek łososia, oprósz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

basia70 01.05.2011 20:56
ciekawe
Pati8 01.01.2011 14:15
szkoda ze nie ma fotki zeby zobaczyc jak to wygląda... ale ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak