Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z kremem morelowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

upieczony kruchy spod 1 sztuka
morele 800 gram
mleko 300 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 150 gram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
wanilia

Przepis i sposób przygotowania na: placek z kremem morelowym

Morele opłukać, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. 10 połówek odłożyć, a pozostałe rozgotować w 100 ml wody, odparować i przetrzeć przez sito. Przygotować krem. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i startą wanilią. Dodać mąkę kartoflankę, wymieszać i powoli wlewać gorące mleko. Ubijać na parze, aż krem zgęstnieje, wymieszać krem z przetartymi morelami, wlać na upieczony spód i ułożyć połówki moreli. Piec przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 28.05.2012 12:24
Pyszności :)
Kate131 05.04.2011 08:49
lubie takie:)
ziutula
ziutula 25.03.2011 20:07
smacznego....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak