Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z pieczonej papryki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czerwone papryki 4
miazszu dyni 40 dag
suszonej papryczki jalapeno* 2 łyżeczki
sól
ciabatty 4 kromeczki
rosół warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pieczonej papryki

*Jeżeli ktoś nie lubi ostrych potraw, radzę zmniejszyć nieco ilość.

Nagrzać piekarnik do 200*C. Papryki umyć i ułożyć na kratce piekarnika. Kratkę z kolei ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, z podwiniętymi do góry brzegami. Sok wypływający z papryk nie zabrudzi nam kuchenki. Ułożyć na drugim poziomie od góry i piec ok. 20-30 minut, do momentu, aż skórka ściemnieje - przewracając co jakiś czas przewracając. Wyjąć, lekko przestudzić i obrać ze skóry, usuwając pestki. Jedną paprykę pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
W czasie pieczenia papryki pokroić miąższ dyni w dużą kostkę, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 10 minut, aż zmięknie. Dynię zmiksować razem z obranymi paprykami.
Bulion warzywny gotować razem z jalapeno przez 10 minut. Dodać zmiksowaną mieszankę paprykowo-dyniową, odłożone kostki papryki i podgrzewać mieszając. Doprawić ewentualnie solą.
Kromeczki ciabatty opiec w tosterze (takim z wyskakującymi grzankami) lub piekarniku na złoto. pokroić na trójkąciki lub pozostawić w całości. Posypać delikatnie ostrą papryką.
Zupę rozlać do miseczek, posypać smużką papryki i podawać razem z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 02.01.2013 16:14
Nie. Ale jest to świetny pomysł. Żółte też są słodkie a papryka ślicznie się będzie na tym tle wyróżniać.
ALAGOR 02.01.2013 14:13
próbowałaś kiedyś z żółtych papryk ?
borgia 23.02.2012 21:08
Wszystko według uznania... I pamiętać trzeba o papryce: przewracając co jakiś czas przewracając. No ale - poszło... edytować się nie dało ;). Mam nadzieję, że wszyscy z uśmiechem to przyjmą.
Koper 23.02.2012 20:56
papryka z dynią- bardzo fajne połączenie, ale ja bym chyba dała o połowę mniej pikantnych przypraw :)
Smakosz6 22.02.2012 10:14
mniam
ilka_86 14.10.2011 14:02
mniam mniam
agnieszka189 22.09.2011 11:34
uwielbiam pieczoną paprykę, pycha
Sarenka 12.09.2011 08:56
Pycha, robilam juz zupke z dodatkiem pieczonej papryki.
angelika14 16.08.2011 17:25
wygląda apetycznie
Dorota76 06.05.2011 10:59
ciekawa bardzo
Beata73 20.01.2011 15:23
wspaniała
hastalavista 30.12.2010 16:12
na rozgrzanie się zimową porą :)
ElizaT 11.12.2010 02:29
ciekawy przepisik !
Justyna70 10.11.2010 07:57
bardzo fajna ta zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak