Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bób z boczkiem i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 100 gram
ząbki czosnku 2
szczypta chili
migdały 4 łyżki
cytryny 2
natka piertuszki posiekana 2 łyżki
sól
bób 800 gram
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bób z boczkiem i migdałami

Zagotuj lekko posoloną wodę, wrzuć zamrożony bób. Po 4 minutach odcedź, zalej lodowatą wodą. Chłodny bób obierz z łupin (to najbardziej pracochłonna czynność, dlatego warto obrać go wcześniej, a potem przygotować pozostałe składniki).
Boczek pokrój w kostkę, posiekaj obraną cebulę i czosnek, rozgrzej olej, podsmaż cebulę, czosnek i boczek. Dodaj migdały i chili, po 2 minutach wrzuć bób oraz posiekaną natkę, polej sokiem z 1 cytryny, przypraw pieprzem i szczyptą soli. Podgrzej delikatnie mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 26.07.2012 14:05
Interesujący :)
traktorek 28.05.2012 20:22
ciekawi mnie smak
olkaaa 05.01.2012 07:52
bardzo ciekawe połączenie
mala2021 21.02.2011 15:24
warto spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak