Przepis i sposób przygotowania na: Indyk \"santos\"
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
3roztarte ząbki czosnku
kilka plastrów szynki parmeńskiej
Marynata: 1 szklanka oliwy lub oleju
4pomidory pokrajane w kostkę
4 świeże posiekane papryki
1/2 szklankiposiekanej zielonej pietruszki
1/2 szklanki octu winnego
1 szklanka wody
Czosnek z solą i pieprzem utrzeć na pastę.Natrzeć całego indyka także wewnątrz, włożyć do brytfanny. Do pomidorów i papryki, pietruszki wlać wodę, oliwę i ocet. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190 C) w czasie pieczenia polać indyka
kilkakrotnie sosem.Piec ok godz(doglądać,czas pieczenia może się wydłużyć) Na gorącym półmisku ułożyć na przemian plastry indyka i szynki. Podawać z przetartym przez sito . sosem,frytkami, mieszaną sałatką lub surówką.