Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
margaryna 15 dag
cukier 15 dag
rodzynki 10 dag
jajko 5 sztuk
rum 20 ml
proszek do pieczenia 1 opakowanie
cukier puder do posypania
orzechy włoskie 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać. Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami,rumem, ubitą pianą z białek, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz opłukanymi i otaczanymi w mącę rodzynkami. Formę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, przeciąć głęboko powierzchnię wzdłuż formy. Następnie piec około 60 minut w średnio gorącym piekarniku. Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy z pergaminem i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak